Gece çalışanların daha fazla iş başardığının 11 bilimsel kanıtı

Muhammet Ali
15 Haziran 2015 Pazartesi
0

"Gündüz iş vardı'da biz mi çalışmadık." diyip akşama işini bırakanlar haklı çıktı.Aslında çoğu zaman işimizi yaparken sessiz sakin ortamda hızlıca bitirip kurtulmak isteriz.Çalıştığımız iş yerleri ne yazık ki  şehrin merkezinde olurlar.Böylece motivasyon, odak kaybı, çalışma isteği vb. durumlara kapılırız.

        

1 – Huzurlu ve sessiz bir ortam sağlar
İnsanların genel alışkanlığı gündüz çalışmak olduğundan, onların uyuduğu veya sizi rahatsız etmeyeceği saatlerde çalışmak size çok daha sessiz ve huzurlu bir çalışma ortamı sağlar. Gün içerisinde durmadan devam edecek e-Posta bombardımanı, mesajlar ve telefonlar gece sizi rahat bırakacaktır.

2 – Zihnen daha dayanıklı olmayı sağlar
Liege Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar, gece çalışan insanların, gündüz çalışanlara kıyasla çok daha uzun bir zaman periyodunda zihnen ve fiziksel olarak dinç olduğunu gösteriyor.

3 – Sosyal hayata zaman kalır
Gece çalışmanın bir diğer iyi tarafıysa, akşam aktivitelerinden sonra eve döndüğünüzde hala çalışacak birkaç saatiniz olduğunu bilmektir. Bu yüzden bu tür aktivitelere kolay kolay ‘hayır’ demezsiniz.

4 – Bir girişimci alışkanlığıdır
Chicago Üniversitesi’ndeki akademisyenlerin yaptığı istatistiki araştırmalar, gece çalışan insanların, risk almaya ve başarılı girişimler çıkarmaya daha meyilli olduğunu gösteriyor.

5 – Daha dayanıklısınızdır
Bilimsel araştırmalar, gece saatlerini uyanık geçiren insanların motor korteks, omurilik kabiliyetlerini daha fazla geliştirebildiklerini gösteriyor.

6 – Bir kuş kadar özgürleştirir
Gece 3’te birisiyle toplantınız olması pek de muhtemel değildir. Haliyle, çalışma ve dinlenme programınızı tamamen isteğinize göre planlayabilirsiniz.

7 – Kreatif yanı tetikler
Milano Üniversitesi’nde gece ve gündüz saatlerinde çalışan insanlar arasındaki kabiliyet eğilimlerini ölçmek üzere yapılan araştırmanın sonuçları, gece çalışan insanların kreatif yanının çok daha yüksek seviyede olduğunu söylüyor.

8 – Sakin kalmayı sağlar
Böbrek üstü bezlerinde salgılanan ve strese sebep olan kortizolün gündüz saatlerinde daha yüksek miktarda salgılandığını belirten İngiliz bilim adamları geceleri daha sakin bir ruh haline sahip olunacağını belirtiyor.

9 – Daha zekidirler
Satoshi Kanazawa’nın ve Madrid Üniversitesi’ndeki bazı bilim adamlarının yaptığı araştırmalar, hem çocuklar için hem de yetişkinler için gece uyumama eğiliminin daha yüksek IQ’lu insanlarda görüldüğünü kaydediyor.

10 – Dünyayı durdurup seyredebilirler
Gün içerisinde takip edilen haberler veya yayınlar, sürekli olarak güncellenirler ve haliyle sabahtan akşama kadar sıkça bu sayfalara girmek gerekebilir. Fakat gece saatlerinde durmuş bir dünyayı rahatça okuyabilir ve izleyebilirsiniz.

11 – Daha uyumlu bir vücut saatleri vardır
Gece çalışan insanların standart yatma ve kalkma saatleri tam olarak biyolojik saat haline gelmediğinden, uyku saatlerini diğer insanlara göre çok daha kolayca değiştirebilirler.

 

 



Yorum yaz