İlk C programımız

Yusuf
9 Ekim 2016 Pazar
0

Merhaba arkadaşlar;

Önceki  dersimizde  IDE kurulumuna değinmiştik Bu dersimizde C ile ilk programımızı yazmış olacağız ve programlamaya giriş yapmış olacağız. Kurulumunu yaptığınız herhangi bir IDE’de boş bir sayfa açın ve aşağıdaki kodları sırasıyla yazın.

#include <stdio.h>
int main(){
	//Ilk programimizda ekrana yazi yazdiracagiz.
	printf("Merhaba,programci.");
	return 0;
}

İlk satırdaki "#include <stdio.h>"  kodundaki 'stdio.h' buna programlama dilinde kütüphane diyoruz.Bu dosyayı '#include' komutu sayesinde programa ekliyoruz.Zaten 'include' kelimesinin Türkçe anlamı bulunmak,içermek,kapsamaktır.Kısacası burada programımızdaki kodlar 'stdio.h' kütüphanesininde bulunmaktadır.İlerideki derslerimizde kodlarımıza göre farklı kütüphaneler yazacağız ve bunları öğreneceğiz.

Bir sonraki satırda bulunan "int main()" programımızın çalışmaya başladığı satırdır.Programımız main isminde bir fonksiyon içerir.Burada fonksiyon dediğimiz olay program içerisinde kullandığımız,bize istediğimiz işi yaptırdığımız sonucu veya sonuçları geri döndüren kod parçacığıdır.Bunları kod yazdıkça,programlamaya hakim oldukça daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum.Ardından açılan ' { } ' bu süslü parantezler  ise kodlarımızı yazacağımız alandır.' { ' bu parantez main fonksiyonun başlangıcını,' } ' bu parantez ise bittiğini gösterir.

Bir sonraki satırda bulunan ' // ' karakterleri ile başlayan satırları programımız atlar.Biz bunlara yorum satırları deriz.Peki neden bunları kullanarak birtakım cümleler,satırlar yazıyoruz.Bunların görevleri program hakkında bilgi vermek,ileride yazacağımız büyük projeler için kolaylık sağlamaktadır.

Peki sadece satırlarda kullanılıyor dedik ama biz 3-4 satırlık bir yorum yapmak istiyor isek ne yapacağız.

/*
Bu 
satirlara ne 
yazarsaniz yazin
program calistirmayacaktir.
*/

Eğer programımıza ' /*  */ ' bu karakterleri eklersek arasına istediğimiz kadar yorum yazabilir, bazı kullanmadığımız kodları saklayabiliriz.

Sonraki satırımızdaki printf fonksiyonu ise  kendisine verilen değerleri yani " " tırnaklar arasına yazılan verileri ekrana yazdırmak amacı için kullalnılır.Bu fonksiyonun sonundaki ' ; ' karakteri ise bu fonksiyonun  son bulduğunu belirtmek için kullanılır.C'de yazdığımız kodların son bulduğunu belirmek için bu karakteri kullanacağız.

"return 0" ifadesi programımızın son bulduğunu  main fonksiyonun işinin bittiğini gösterir.Program 'return' ifadesini gördüğü anda fonksiyondan çıkar,fonksiyonu çağıran kod satırına geri döner.Burada main fonksiyonunu herhangi bir kod ile çağırmadığımız için program sonlanır.Burada "return 0" olduğu için koda değer döndürmeyecektir.İlerleyen derslerimizde daha iyi anlayacağız.

Şimdi ise F9' a basıp derleyin,

Dosya adını yazıp istediğin klosere kaydedebilirsiniz.Ardından çalıştırın.

İlk programımızı yazmış olduk.

İyi günler,iyi çalışmalar.

 

 

 

 



Yorum yaz