Bilinmeyen Tuşlar(SysRq,Scroll Look,Break)

21 Ağustos 2015 Cuma
1

Bilgisayarların olmazsa olmazı klavyeler hakkında pek bilinmeyen ama merak uyandıran bir soruyu konu edindik.Bu soruyu şöyle bir ele alalım  1.”Scroll Lock”  2.”PrtScr ” 3.”Pause”  tuşlarının görevleri nelerdir?

Eğer bir yerlerde karşınıza çıkmadıysa metnin devamını merak edeceğinizi düşünüyorum.Daha fazla sözü uzatmadan yukarıda bahsettiğim yıllardır klavyemizin baş köşesinde duran neredeyse hiç kullanmadığımız bu tuşlar sandığınız kadar önemli olmayan zaman içerisinde yeni bilgisayar kullanım şeklinden dolayı unutulmuş tuşlarıdır.Fakat klavyenin içinde standart olarak sunulmaktadır.Birileri bunu fark edip buna dur diyene kadar da klavyelerimizde göreceğiz umarım.

Scroll Lock ?

Scroll Lock eski işletim sistemlerinde imleci olduğu yere kilitler.Biraz daha açmak gerekirse imleç; yazı yazdığımızda yanıp sönen, siyah, ve düz çizgidir.İmlecin kilitlenmesi ise “Enter” tuşuna bastığımızda imlecin hareket etmesini engellerdi.Bu günümüz işletim sistemlerinde kullanımını kaybetmiş bir özelliktir.

PrtScr ?

Scroll Lock tuşunun aksine özelliğini hemen deneyebileceğiniz ve halen kullanımda olan bir tuştur. Bu.Bu tuşun görevi bastıktan sonra “Windows” işletim sistemleri üzerinde gelen “Paint”uygulamasına girip sırasıyla “Ctrl” + “V” tuşlarına bastığınızda “PrtScr” tuşuna bastığınız âna ait ekran görüntüsünü “Paint” programına yapıştırır.Tuşun diğer bir görevi ve hemen altında yazan “SysRq” tuşu ise kullanımı için sırasıyla “Ctrl” + “SysRq” tuşlarına basılması gereken ve günümüz işletim sistemi “Windows”da bir görevi olmayan bir tuştur.Fakat “Linux” gibi farklı işletim sistemlerinde bu tuşa görevler atayabilmek mümkündür.

Break ?

Scroll Lock tuşuna benzer bir şekilde günümüzde kullanılmayan bir tuştur.tuştur. Dos(DOS sistemleri 90’lı yılların ortasına kadar hemen hemen her PC’de işletim sistemi olarak görev yapmışlardır)işletim sisteminde uzun komutların ekrana sabitlenmesinde işe yarar.Tuşun diğer bir görevi “Pause” ise bilgisayar açılışındaki ilk Bios ekranında disk tanımları ve ram kontrollerinin ve benzeri işlemlerinin olduğu ekranı durdurur ayrıntılı bir şekilde okumamızı sağlar.



yorumlar
64x64

taylan özgür çelik

15 Haziran 2020 Pazartesi

onların hepsi fn tuşu ile mi oluyo

Yorum yaz